Mökki on meille elämäntapa!


Mökkikirje 2/2015 | Kirjoittaja: Leena Karo


Täydellinen suomalainen järvimaisema näkyy Mailis ja Kari Salosen kesäpaikan ikkunoista. Avointa selkää ja pari puustoista saarta, pitkä ranta ihanaa hienoa hiekkaa. "Puolivillissä" pihassa kasveillakin on tarinansa, monet niistä on tuotu Karin vanhempien puutarhasta. Mailiksen lempikukat, orvokit, kukkivat paraikaa keltaisina laatikoissa. Pionien vuoro on kohta.

Seisomme Salosten mökin keittiössä Mäntyharjussa, katselemme ulos Lahnavedelle ja kuulemme tarinan siitä, miten pienestä parinkymmenen neliön sähköttömästä erämökistä vuosien mittaan on laajennettu tilava ja moderni vapaa-ajanasunto.
Karin arvion mukaan maalla ollaan noin puolet vuodesta, koko kesä ja monesti myös viikonloput talvella.

Mailis ja Kari ovat oikeita mökki-ihmisiä. Ystävät ja työtoverit muistavat, miten työelämässä ollessaan Saloset starttasivat mökille heti perjantaina iltapäivällä töiden loputtua ja viettivät tietenkin pidemmät lomansa mökillä. Eläkkeelle jäätyään mökilläoloajat ovat heidän kohdallaan vain pidentyneet. Vieraan silmään mökki onkin aivan täydellinen. Tuskin mökin myyjäkään enää tuntisi paikkaa samaksi. Mailis muistelee, että vuonna -77, kun talo ostettiin, kolme kerrossänkyä veivät lähes kaikki lattianeliöt ja ainoana mukavuutena oli viemäri. Nyt tilaa on omalle väelle ja vieraille, on sauna sekä sisätiloissa että rannassa, on vessa ja lämmin vesi ja varaavat valkoiset takat keittiössä ja olohuoneessa.

Lukemista

Kun vessa valmistui jouluksi -97, Saloset muistelevat, miten ylelliseltä kaikki tuntui. Nyt mukavuuksiin on niin tottunut, että ilman niitä ei enää voisi mökilläoloa edes kuvitella. Sisustuksessa on hiven nostalgiaa, kahvikupit ja pitsiliinat ovat edellisen sukupolven perintöä, seinällä on Karin kouluaikana keräämistä kasveista tehtyjä tauluja, takan päällä valokuva pojan tyttäristä pieninä, siellä täällä muistoja vuosikymmenien ajalta. Makuuhuoneessa nukkuu päiväuniaan norfolkinterrieri Börje.

Mailis ja Kari listasivat mökilläolonsa tärkeimmät asiat:

1. Järvi, vesi, sauna. -Tätä maisemaa emme kyllästy katsomaan! Meillä on tapana mennä jo aamulla kahvikupin kanssa terassille katselemaan järveä ja tonttia. Kari varmaan miettii, mistä seuraavaksi kaataisi puun...

2. Luonto. -Olemme intohimoisia marjastajia ja sienestäjiä! Miinuksena metsäpöpeliköissä kulkiessa ovat tietenkin hirvikärpäset, ainoa miinus muuten, mitä maallaolemisesta keksimme.

3. Vapaus. -Täällä arvostamme tilan väljyyttä. Asumme kaupungissa kerrostalossa, joten mökillä nautimme pihasta ja kaikenlaisesta tekemisestä. Koko ajan huomaamme, että taidot käsillä tekemisessä kehittyvät. Tänä vuonna Kari teki "yleisön pyynnöstä" tanssilavaksikin soveltuvan iltapäiväkahviterassin ennätysvauhtia, parissa päivässä. Ja hieno tuli!

4. Kodikkuus.-Talvella olemme tietenkin paljon sisällä, poltamme takkaa, luemme kirjoja ja laitamme hyvää ruokaa. Mailis pitää "suurkeittiöpäiviä", jolloin hän tekee ruokaa pakastimeen varalle ja kaupunkiin vietäväksi. Hän myös leipoo usein, sillä Kari tykkää pullasta.

5. Perinteet. -Meillä on paljon asioita, joista on syntynyt perinteitä ja joita teemme joka vuosi, kerran kesässä. Muutamat ystävät vierailevat joka kesä. Poikamme perhe on täällä heinäkuussa viikon verran. Me taas kiertelemme silloin Helsingissä ja turisteina. Kerran kesässä uidaan maisemassa olevan Halkosaaren ympäri, tukijoukot soutavat vierellä veneessä... Yksi kesän perinteinen rengasmatka tehdään myös Pulkkilanharjulle ja Asikkalaan. 

6. Kulttuuri. -Käymme joka kesä taidenäyttelyssä Salmelassa, osallistumme muutamaan Salmelan konserttiin ja ajelemme katselemassa vähän laajemminkin lähipaikkakuntien nähtävyyksiä. Ostoksille ja torille Mikkeliin, kahville InStile Mannilaan ja syömään Terttiin… Mailis on enemmän shoppailija, Kari mielellään kaasuttaisi tienvarsihoukutusten ohi.