Takaisin

Sukella historiaan Mannerheimin tarina-aterioilla

Published on 12. kesäkuuta 2025
Syö & juo

Päämajakaupungin tarina-ateriat kertovat kahdesta ihmiskunnan historiassa tärkeästä asiasta, ruuasta ja sodasta. Ateriat ovat paitsi nälän tyydyttämistä, myös merkittävä osa kansainvälistä diplomatiaa ja kanssakäymistä.

Suomen marsalkka, ylipäällikkö ja vapaaherra Gustaf Mannerheim tunsi perinpohjaisesti kaikki aterioinnin muodot, sotilaana rintamatilanteessa, tutkimusmatkailijana Aasiassa, Venäjän keisarin hovissa, kansainvälisenä aristokraattina. Hän tiesi, että kullakin aterialla on paikkansa ja tarkoituksensa.

Päämajakaupungin tarina-ateriat kertovat yksitoista tarinaa toista maailmansotaa käyvästä Suomesta ja kuvaavat yksitoista ateriaa noista hetkistä. Ne perustuvat Gustaf Mannerheimin arkistossa säilyneisiin adjutantti O.R.Bäckmanin tekemiin muistiinpanoihin. Tietoja on säilynyt noin 130 Mikkelin Klubilla nautitusta lounaasta ja päivällisestä, pääasiassa vuodelta 1944. Arkistossa on myös muutamia virallisia menuja ja vierailuohjelmia, esimerkiksi muassa Tasavallan Presidentin, Ruotsin kruununprinssi Gustav Adolfin ja Saksan ylimmän johdon käynnistä päämajassa Mikkelissä.

Varaa aterialle mukaan opas kertomaan ateriasta, ruokailemassa olleista ihmisistä, ajankohdasta Suoman ja maailman historiassa ja mistä mahdollisesti keskusteltiin kyseisellä lounaalla tai päivällisellä Mannerheimin seurueen kesken.

Lue lisää päämajakaupungin tarina-aterioista.

Marsalkka seurueineen klubilla 17.05.1941. Kuva: SA-kuva.
Marsalkka seurueineen klubilla 17.05.1941. Kuva: SA-kuva.