Laiturilla - Mökkikirje 3/2015

Menovinkkejä mökkiläisille

MÄNTYHARJULAINEN HENKILÖTARINA SADAN VUODEN TAKAA


Mökkikirje 3/2015


Mäntyharjun museon museoillassa kuullaan torstaina 6. elokuuta klo. 17.00 alkaen kirjailijavieras Meri-Helga Mantereen esitys Maija Guseffista. Maija eli tärkeät lapsuusvuotensa Mäntyharjun kirkonkylässä sata vuotta sitten. Hänen isänsä oli Mäntyharjun kihlakunnan tuomari Leodor Guseff. Äiti Hanna os. Levander kuului nuorena naisena Minna Canthin kirjalliseen salonkiin Kuopiossa. Maija oli toiseksi nuorin Guseffin kuudesta lapsesta. Perhe muutti Mäntyharjusta Helsinkiin vuonna 1918 ja otti myöhemmin sukunimen Juvas.

Maijasta tuli 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa merkittävä murteiden ja kansaperinteen tutkija. Hän toimi niin ikään aikansa laajalevikkisimmän kulttuurilehden toimittajana yhdessä Kersti Bergrothin kanssa.

Maija Guseff on viime joulukuussa ilmestyneen Vapauden taju -nimisen kirjan toinen päähenkilö. Kirjan kirjoittaja ja museoillan esiintyjä Meri-Helga Mantere on taiteen lisensiaatti, Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulun eläkkeellä oleva lehtori ja Maija Guseffin veljentytär.

Mantereen kirjan toinen päähenkilö on Astrid Reponen. Hän oli Maija Juvaksen tutkijatoveri ja matkakumppani Suomen kylillä ja Ruotsin metsäsuomalaisten parissa.

Mäntyharjun museon museoillan luento, jota Meri-Helga Mantere haluaa itse kutsua pakinaksi, keskittyy Maija Guseffin Mäntyharjun vuosiin, joiden lopulla Guseffien, kuten kaikkien suomalaisten, elämä vaihtui muutosten, kriisien ja epävarmuuden vuosikymmeniksi.