Laiturilla Mökkikirje

Elina Brotherus ja Nanna Hänninen Mikkelin taidemuseossa

Mökkikirje 2/2016


Nyt on otollinen aika käydä Mikkelin taidemuseossa! Martti Airion pysyvästi esillä olevan hienon kokelman lisäksi nykytaiteilijoita on pieni, mutta kiinnostava kattaus.

Painting of the Mind – Maiseman nykykuva –näyttely yhdistää kolme teemaa: maalauksen, maiseman ja mielen ja suuntaa ajatukset näiden väliseen sidokseen. Näyttelyssä ei kuitenkaan nähdä yhtään maalausta, vaan valokuvia, grafiikkaa ja videoteoksia. Yhteys löytyy nykytaiteilijoiden haluun etsiä yhteyttä maisemaan, joka on lähtökohtaisesti historiallinen ja erityisesti maalaustaiteen välittämä kuten dosentti Hanna Johansson kirjoittaa artikkelissaan Pienin maiseman nimittäjä: varjo paperilla. (Näyttelyjulkaisussa Painting of the Mind – Maiseman nykykuva.)

Näyttelyn teoksissa maisema on lähes viitteellinen, mikä haastaa katsojan pohtimaan maiseman käsitettä ja siihen liittyviä merkityksiä. 

Näyttelyn taiteilijavalinnoista ja sisällöstä vastaa Mikkelin taidemuseon amanuenssi Paula Hyvönen. Mukaan valitut taiteilijat ovat Elina Brotherus, Harri Heinonen, Nanna Hänninen, IC-98, Janne Laine, Marko Lampisuo, Perttu Saksa  ja Maija Savolainen.

PAINTING OF THE MIND - Maiseman nykykuva Mikkelin taidemuseo 4.6. - 11.9.2016 

Kannattaa katsoa myös samassa museossa oleva Martti Airion (1890-1973) hieno kokoelma. Alkuperäisen kokoelman teosten tekijöitä ovat muun muassa: Alvar Cawén, Fanny Churberg, Magnus Enckell, Alfred William Finch, Eero Järnefelt, Eero Nelimarkka, Yrjö Ollila, Jalmari Ruokokoski, Yrjö Saarinen, Helene Schjerfbeck, Hugo Simberg, Per Stenius, Ellen Thesleff, Rafael Wardi ja Maria Wiik.