Laiturilla Mökkikirje

Kesätapahtuma ja leikkikenttä  kiinnostavat loma-asukkaita


Himalanpohjan kylät ry toimii eteläisessä osassa Mikkelin Ristiinaa. Kyläyhdistykseen kuuluu kuusi pienempää kyläaluetta Himalanpohjantien varrella mukaanlukien Himalansaari.

Alueella on vakituisia savuja noin sata ja vapaa-ajanasuntoja yli 500. Alue on kauniin Yöveden rannalla ja laivareittien varrella. Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat kymmenen minuutin venematkan päässä Himalansaaresta.

Himalansaaressa on satavuotias kyläkirkko ja melkein yhtä vanha seurojen talo Koivula sekä jokunen vuosi sitten uusittu laivalaituri.

"Vakituisista asukkaista iso osa on ikääntyneitä ja eläkeläisiä, jokunen paluumuuttaja on muuttanut kesäasunnon vakituiseksi osoitteeksi. Lapsiperheitä on muutamia”, kertoo kyläyhdistyksen vetäjä Katriina Kontinen. 

"Yhdistyksessä toimii kymmenen aktiivista jäsentä plus jäsenien perheet (hellästi pakotettuina).

Yhdistys kokoontuu 4-6 kertaa vuodessa. Talvella järjestämme pikkujoulut ja pilkkikilpailun, kesällä tarjoamme toimintaa nuorisolle ja lapsille. Tänä kesänä virittelimme pitkästä aikaa kesätapahtuman Himalansaaren seurojentalolle. Tilaisuus ylitti odotukset ja suunnittelemme jatkoa. Varoja keräämme kahvituksilla ja arpajaisilla. Myös aluejohtokunta tukee yhdistysten toimintaa." 

Vuokraatteko varusteita?

"Himalanpohjan ja Taipaleen kyläyhdistyksellä on yhteinen teltta, jota lainataan alueen vaki- ja kesäasukkaille, muilta peritään pientä vuokraa. Seurojentalo Koivulaa voi myös vuokrata paikalliselta maa- ja kotitalousseuralta."

Miten toiminta on muuttunut vuosien aikana? 

"Kylätoimikunta on perustettu 1981 kyläläisten äänitorveksi kuntaan päin. Aikanaan toimikunta otti vahvasti kantaa tie- ja kouluasioihin ja vei kylän asioita kunnanvaltuuston käsiteltäväksi. Nykyään toiminta on enemmän tapahtumien ja talkoiden järjestämistä, mutta edelleen kyläyhdistys on viestinviejä aluejohtokuntaan ja ely-keskukseen."

Mikä kesäasukkaita kiinnostaa? 

"Kesäasukkaita yhdistyksen hallituksessa on yksi, talkootoiminnassa muutama. Kesäasukkaat olivat todella innostuneita kesätapahtumasta ja myös lasten leikkikenttä on hyvin suosittu kesästä toiseen." 

Jos sinulla olisi käytettävissäsi rahaa, onko jotakin sellaista toimintaa, jota haluaisit organisoida alueelle?

"Rahaa enemmän kaipaan aikaa kylätoimintaan. Ylimääräistä aikaa kahden kouluikäisen perheessä on vähän. Tosin lapset ovat imeneet jo äidinmaidossa yhteiseksi hyväksi toimimisen ja ovat yleensä aina innokkaasti mukana kaikessa. "

Kyläyhdistyksen vetäjän tulevaisuudenunelma? 

”Toivoisin, että kylä pysyisi asuttuna ja virkeänä ja että äänemme kuuluisi täältä pieneltä kylältä kaupunkiin asti."