Laiturilla Mökkikirje

Huipputunnelmat Suomen kauneimmalla lavalla

Mökkikirje 2/2016 | Kirjoittanut: Seppo Toivonen


Syvälahti on tanssilavojen eliittiä. Arja Koriseva sytyttää lavan juhannuskokon aattoiltana niin kuin monena aikaisempanakin vuonna. ”Sytyttäminen ei ole helppoa,” sanoo lavan isäntä ja toiminnanjohtaja Reijo Pynnönen, ”mutta Arja on siinä hyvä.”

Juhannuspäivän iltana päätähtenä on taas Jari Sillanpää, pian kahdettakymmenettä kertaa.

Miten  Pynnönen voi vuodesta toiseen saada tanssilavojen kuumimmat tähdet vieraikseen kesän suurimpaan juhlaan?

Lavalla pitää olla sielu

Yksi vastaus on, että Reijo Pynnönen on jo 40 vuotta pitänyt hyvää huolta artisteista. Takahuoneen jääkaapissa on juuri ne juomat ja ruoat, joita Arja tai Jari tai Finlandersien basisti toivoo. Syvälahden äänentoisto on uusittu konserttitasoiseksi ja esiintyjille vaivattomaksi. Isäntä ottaa itse taiteilijat vastaan ja hyvästelee heidät illan päätteeksi. Pynnönen on mukana koko sielullaan. ”Kun artistit ovat tyytyväisiä, hyvä mieli tarttuu yleisöön ja väki viihtyy viimeiseen tanssiin asti.”  Syvälahdessa ei tarvitse esiintyä puolityhjälle salille.

On muitakin syitä. Pynnönen tekee artistien varaukset kaksi vuotta etukäteen. Suosituimmat esiintyjät hän varmistaa ensimmäiseksi. Hänellä on hyvä vainu, jossa auttaa tarkka tilastointi: jokaisen illan esiintyjien vetovoima mitataan lipun maksaneiden määränä ja yleisön tyytyväisyytenä. Kestosuosikit, tulevaisuuden nousijat ja hiipuvat  tähdet voi nähdä sieltä.

Top 157 -lista

Takahuoneissa on seinällä lista, jossa näkyvät Syvälahdessa useimmin esiintyneet. Ylivoimaisessa johdossa on Huikon veljekset, jotka esiintyivät ensimmäisen kerran 60-luvulla ja viimeksi taas viime vuonna. Siitä bändit ja solistit tarkistavat oman asemansa.

Keitä muita Syvälahdessa nähdään ja kuullaan tänä kesänä?  Vakiovieraista  esimerkiksi Matti ja TeppoAnneli Mattila, Yölintu, Eini ja Marita Taavitsainen, jotka kaikki ovat käyneet ainakin  toistakymmentä kertaa. Pynnönen poimii listalta yhtä suurella hellyydellä myös Juha Tapion ja Tuure Kilpeläisen, jotka keikkailevat vähemmän, mutta tulevat mielellään Suomen kauneimpana kesälavana tunnettuun Syvälahteen.

Lava sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Puulaveden rannalla viiden kilometrin päässä Kangasniemen keskustasta. Se aloitti  64 vuotta sitten kattamattomana mutterilavana, jonka avajaisissa satoi kaatamalla. Nyt se on moderni viihdekeskus, jossa on päälavan lisäksi ulkolava, kahvio, pubiravintola karaokeineen, vene- ja uimalaituri. Tanssikulttuuria ylläpidetään ja kehitetään Tanssiklubilla. Lava on myös musiikkihenkisen, erittäin suositun kesäteatterin näyttämönä jo viidettä kesää.

http://www.syvalahti.fi

Mikkelin seudun tärkeimpien tanssilavojen ohjelmistot löydät tästä liitteestä.