Laiturilla - Mökkikirje 3/2015

Menovinkkejä mökkiläisille

Joutaako vanha hattusi museoon?


Mökkikirje 3/2015


Suur-Savon museo tallentaa hattuja kokoelmiinsa. Jos maltat luopua vanhasta hatustasi ja sinulla on siitä kerrottavana hyvä tarina, saat ilmaisen sisäänpääsyn museoon. Museon hattunäyttely tarjoaa häivähdyksen hattukulttuurin kehittymisestä yli sadan vuoden ajalta. Hatut ovat esillä 31.12. saakka.

Päähineet ovat olleet tunnus, suoja ja koriste. Niillä on kerrottu sanattomia viestejä ja korostettu omaa sosiaalista tai virka-asemaa. Päähineen ulkonäkö on kertonut kantajansa siviilisäädystä ja  sosiaalisesta asemasta. Mitä kookkaampi ja koristeellisempi hattu oli tai mitä harvinaisemmasta materiaalista se oli valmistettu, sitä enemmän se nosti kantajansa arvoa.

Hattujen käyttö väheni 1950-luvulta alkaen. Silloin syntyivät erilaiset nuorisomuodit ja -trendit, esimerkiksi Suomessa nuorten miesten lättähattutyyli antoi leimansa kokonaiselle aikakaudelle. 1960-luku toi mukanaan Beatlesien myötä tulleen uuden nuorisotyylin, hippikulttuurin ja pitkät hiukset, siihen eivät hatut kuuluneet. 1970-luvulla hattukulttuuri jatkoi elämäänsä vain vanhemman polven keskuudessa.


» Tutustu Suur-Savon museoon

Suur-Savon museo
Otavankatu 11 50130 Mikkeli