Laiturilla Mökkikirje

Ilman aikatauluja

Mökkikirje 2/2016 | Kirjoittaja: Leena Karo


Lapsi on useita päiviä luonamme mökillä, kun vanhemmat ovat töissä kaupungissa. 

Otan seitsemänvuotiaan puuhiini puutarhaan. Annan voikukkaraudan ja pyydän häntä kitkemään voikukkia.
Hän kitkee ja laskee. Kun parikymmentä voikukkaa on kaivettu juurineen maasta, hän kyllästyy. Annan hänelle kastelukannun ja hän kastelee eri puolilla puutarhaa olevat ruukut. Sitten hän haravoi kanssani pihakäytävää.

Ja kun puutarhatyöt ovat valmiit, lämmitämme saunan, lapsi ja isoisä. Lapsi valmistelee löylyneen saunakuntoon, levittää pyyhkeet lauteille ja tuo lisää vettä ämpäriin. Saunomme ilman minkäänlaista kiirettä. Käymme useamman kerran kastautumassa ja aina välillä istuimme kylpytakeissa ihailemassa maisemaa. Syömme makkaraa ja muistelemme, miten järvi oli talvella jäässä ja lunta oli paljon.

Saunan jälkeen teemme ruokaa. Lapsi pesee isoisän kanssa uudet perunat ja seisoo pienellä jakkaralla vahtimassa niiden kypsymistä. Hän kattaa pöydän kolmelle. Haarukat, veitset ja lusikat ovat tarkalleen paikoillaan, servietit viikattuina. Hän kaataa isosta lasikannusta kullekin lasin täyteen vettä. Vähän läikkyy yli, mutta mitäpä siitä...

Ruokailun jälkeen katsomme uutiset ja luemme kirjoja. Lapsi valitsee kirjat. Joka ilta ne ovat samat. Makaamme sängyssä vierekkäin, silitän lapsen selkää, hiplaan hiuksia. Kun luen viimeistä sivua, silmät painuvat kiinni meiltä molemmilta.

Yhtenä iltana, kun varjot ovat pitkät ja ilma on jo vähän viileää ja yölaulajat ovat aloittaneet konserttinsa, teemme metsäkävelyn. Lapsesta se on ehkä jännittävintä täällä mökillä.

Aamulla makaamme pitkään sängyssä ja juttelemme. Siitä, minkälainen äiti oli pienenä, minkälainen isoäiti ja isoisä olivat pieninä. Erityisesti lapsi haluaa kuulla, minkälaisissa tilanteissa äitiä itketti.   

On kesä. Ollaan mökillä. Pelkkä oleminen on tärkeää. Ei ohjelmaa. Ei aikatauluja. Ei teknisiä härveleitä.

Täällä saa olla sellaisiakin hetkiä, ettei ole mitään tekemistä. Kasvatusoppineetkin ovat sitä mieltä, että lasta ei pitäisi kesällä liikaa ohjelmoida. Täytyy olla tilaisuuksia myös ikävystyä! 

Hyvää lomaa, lepoa ja rentoa olemista!

         

Leena Karo