Laiturilla Mökkikirje

Hyvää ruokaa kartanomiljöössä Ristiinassa

Mökkikirje 2/2016 | Kirjoittaja: Leena Karo


Historia alkaa elää, kun vieras kiertää Wanhan Peltolan sisätiloissa ja kävelee uskomattoman hienoa sireenikujaa rantaan. Ei ihme, että nykyiset omistajat, Kristiina Söderström ja Jari Järvinen, tiesivät heti paikan nähtyään, että tämän he haluavat ostaa. 

”Kun meiltä kysytään, onko täällä kummituksia, vastaamme, että ei ole, mutta täällä on hyvä henki!” 

Wanhan Peltolan keittiö on jo ristiinalaisille ja kauempaakin tuleville käsite. 

Kaikki ruoka tehdään itse Peltolan keittiössä. Pöydän hittituotteita ovat vuosien aikana olleet muikkukukko, haukimureke, munakasrulla ja isännän aamulla savustama lohi... Tämän kesän uutuutena ovat  kotitekoiset jäätelöt, jotka tehdään vastikään hankitulla hienolla jäätelökoneella. Näin jatketaan perinteitä: aikakirjojen mukaan Peltolassa tehtiin  jäätelöä jo 30-luvulla. 

Kristiina ja Jari ovat pyörittäneet ravintolaa ja majoitustoimintaa Wanhassa Peltolassa vuodesta 2010. "Peltola on osa Ristiinan arvokasta kartano-, rustholli- ja pappilaperinnettä. Alkujaan tällä paikalla sijainnut Rikantila-niminen kruunun ratsutila mainitaan kirkonkirjoissa ensi kertaa vuonna 1726”, he kertovat. 

"Peltola-nimen tila sai vuonna 1897, jolloin tilan omistivat Lina ja Alexander Brunou. He olivat tilan omistajia yli viisikymmentä vuotta, vuodesta 1893 Linan kuolemaan 1944. Siihen aikaan tila kukoisti. Yli 600 hehtaarin maapinta-alalla oli metsää ja viljelysmaata ja 27 maatilarakennusta. Tilalla oli lypsykarjaa, sikoja, lampaita, kanoja ja hevosia. Puutarhassa oli runsaasti omena-, päärynä- ja kirsikkapuita sekä marjapensaita. Puutarhaa ympäröi joukko tammia, lehmuksia, sembramäntyjä ja siperiankuusia. Puutarhan keskelle Brunout istuttivat Vitiäinen-järven rannan suuntaan johtavan syreenikujan, joka tänään on yksi tunnetuimmista Peltolan erityispiirteistä.” 

Peltolassa vietetään paljon perhejuhlia ja Kristiina sanookin, että joka kerta on aivan pysäyttävä hetki se, kun hääpari kävelee syreenikujaa pitkin kohti taloa... 

Brunout olivat innostuneita hankkimaan koneita tilalleen ensimmäisten joukossa. Puimakone ostettiin vuonna 1895, puhelinkone vuonna 1893,  Kaarlo-pojalle pyörä vuonna 1911 ja ensimmäinen auto, T-Ford, vuonna 1925…

Miten teistä tuli Wanha Peltolan haltijoita, Kristiina Söderström? 

"Olemme aviopari, viiden lapsen vanhemmat ja kahden lapsen isovanhemmat. Jari toimii yrittäjänä tehden numeerisia simulointeja Mikkelissä ja Kristiina toimii kesäravintola- ja tilitoimistoyrittäjänä Ristiinassa ja Helsingissä."

"Ajatus kesäravintolasta syntyi Sveitsissä asuttujen vuosien jälkeen, kun Kristiinalle halusi vielä kerran ravintolatoimintaan mukaan. Kristiinalla on ollut ravintola Porvoossa. Wanha Peltola löytyi lehti-ilmoituksen perusteella, kun edellinen omistaja, Teijo Turkki, oli laittanut Peltolan myyntiin."

"Wanha Peltola on kotimme, tosin Kristiina reissaa Helsingin ja Ristiinan väliä tilitoimistoyrittäjyyden takia viikottain. Kesällä asumme vakituisesti ja keskitalvella olemme joitakin aikoja Helsingissä. Wanhan Peltolan remontit tehdään pääasiassa talviaikoihin.”

Mikä on Wanhan Peltolan ruokafilosofia? 

"Wanha Peltola tarjoaa "garmeen" hyvää ruokaa kauniissa kartanoympäristössä. Emme pyri tekemään gourmet-ruokaa pikku piperryksin, vaan nimenomaan herkullista, maistuvaa ja elämyksellistä ruokaa. Hyvä maku ja rehentelemätön ruoka on filosofiaamme. Teemme retroruokaa rennolla ranteella. Wiener-leikkeitä, sipulipihviä, muikkuja, kesäkeittoa... Wanhan ajan ruokaa nykyajan tatsilla. Ja villiyrttejä, kun kokki sille päälle sattuu. Keittiömestarina ja kokkina toimii jo toista kesää Juho Hokkanen. Talvella Juhon herkkuja voi syödä  Helsingissä ravintola Strindbergillä."

Mistä asiakkaanne tulevat? Sopiiko lounaspaikkana lapsiperheille?

"Vieraina käy paljon ristiinalaisia ja tietenkin mökkiläisiä. Ja vaikka meillä tarjoillaankin retroruokaa, asiakkaina on paljon nuoria lapsiperheitä, jotka arvostavat Juhon taitoja modernisoida annokset. Ravintolamme sopii lapsiperheille, vaikka meillä ei nakkeja tai hampurilaisia ruokalistalle olekaan.”

Miten paljon tuotteita saatte omasta puutarhastanne?

"Yrttejä, syötäviät kukkia ja villiyrttejä.” 

Minkälaista majoitusta tarjoatte? 

"Vieraita tulee booking.com:n kautta, pääasiassa suomalaisia vierailijoita. Tarjoamme majoitusta aitoissa ja kartanon makuusaleissa. Valttimme on kodinomaisuus, rantasauna, elämyksellisyys ja runsas, herkullinen, suomalainen aamiainen.”

Wanha Peltola avataan 27.6. ja kesäkausi kestää 31.7 saakka. Se on auki arkisin ma-pe kello 11-16. Aamiaismajoitusta tarjolla. Ryhmille muokataan lounaskokonaisuudet toiveiden mukaisesti. Lisätietoja puh. 0400 884 656. www.wanhapeltola.fi

Tutustu myös herkkullisten Serinakakkujen ohjeeseen!