Kun Himalansaareen rakennettiin kirkko


Mökkikirje 2/2015 | Kirjoittaja: Seppo Toivonen


Himalansaaren kirkon 100-vuotisjuhla su 2.8. klo 13

Voitto Himasen pappa Aapeli Himanen oli alkuvuosina Himalansaaren kirkon puuhamiehiä ja suntio. Serkkupoika, joka asui kirkon lähellä on kertonut Voitolle, että pappa oli tullut sunnuntaina heille, käskenyt pojat mukanaan kirkkoon ja pannut vierelleen istumaan. Matti oli kuulemma saanut hirveän järkytyksen, kun oli pakotettu istumaan hiljaa.
Sata vuotta sitten Himalansaari oli toinen Ristiinan keskustaajamista: asukkaita oli reilusti yli 400, saman verran kuin kirkonkylässäkin. "Vesikansalaisilla" oli kirkkoon pitkä matka ja se taitettiin soutaen tai hevosella. Maantietä ei ollut, joten alueen kylät halusivat, ajan hengessä, rakentaa oman kirkon. Ehkä suntionkin ansiosta uudessa kirkossa käytiin ahkerasti. Kirkko oli rakennettu kyläläisten aloitteesta, osittain talkootyönä ja kyläläisten lahjoittamista hirsistä.
Ristiinan seurakunnan omistukseen se siirtyi velkoineen 1920-luvun lopussa.

Ristiinan kirkkoherrana 70-luvulta alkaen 30 vuotta toiminut Viljo Kalola muistaa, että 70-luvulla Himalansaaren kirkossa pidettiin jumalanpalveluksia kymmenisen kertaa vuodessa: pyhäinpäivänä, adventtina, jouluna, pääsiäisenä, äitienpäivänä ja kesäkuukausina kerran kuussa. Nykyään jumalanpalveluksia on neljä kertaa vuodessa. Lisäksi järjestetään musiikkitilaisuuksia ja kirkollisia toimituksia.

Su 2.8. klo 13 Piispanmessu – Himalansaaren kirkko 100 vuotta. Piispa Seppo Häkkinen, P. Palm, Kälviä

Jumalanpalveluksen jälkeen täytekakkukahvit ja juhla, jonka ohjelmassa musiikkia ja Viljo Kalolan katsaus kirkon historiaan.


Himalansaaren kirkko edestä