Elämäntyö= hieno Puisto


Mökkikirje 2/2015 | Kirjoittaja: Leena Karo ja Seppo Toivonen


Missä olet kerralla nähnyt  hopea-, kartio-, kulta-, käärme-, musta-, pallo-, serbian-, sini- ja surukuusen? Missä pääset Mikkelin korkeudella ihastelemaan upeaa 30 vuotta vanhaa korkkipuuta? Anjan Puistossa!

Oletko koskaan nähnyt kulta- tai kyynelkoivua tai edes kuvitellut, miltä näyttää punalehtikoivu? Nekin löytyvät puistosta, jonka Anja perusti 47 vuotta sitten. Mökillään pientä puutarhaplänttiään vaaliva vierailija saa kyllä hengenahdistuksen miettiessään, minkä kokoisen elämäntyöurakan yksityishenkilö, puita rakastava Anja on 7 hehtaarin tontillaan tehnyt!

21 itse kaivettua lammikkoa

Ensimmäisiä puita oli tammi, jonka Anja osti kotipuolestaan Varsinais-Suomesta kolmemetrisenä taimena tyttärensä syntymän kunniaksi vuonna 1968. Nyt tammi on kupolinmuotoinen täysi-ikäinen kaunotar. "Etelämpänä puut kasvavat korkeutta, täällä ne haaroittuvat jo nuorina ja kasvavat  myös leveyttä," sanoo Anja. Anja Laaksonen aloittaa päivänsä ruokkimalla eläimet ja leikkaa sen jälkeen  nurmikkoa, jota riittää ja riittää… "Päivääkään ei kasvukaudella mene ilman nurmikonleikkuuta." Vuosien mittaan Anja on pienellä kaivurilla ja isolla lapiolla kaivanut kahden järven väliselle kannakselle 21 lammikkoa, istuttanut alun perin puuttomalle mäelle satoja puita ja perennoja - tammia, lehmuksia, salavia, dahlioita, Anjan lempikukkia…

Pihataideteos Anjanpuisto

Kuva: Myrskyn kaatamasta pihtakuusesta tuli taideteos

Niin lähellä, niin tuntematon

Noin yhdeksän kilometrin päässä Mikkelin keskustasta, Anttolaan vievältä tieltä poikkeavan Anjanpuistontien päässä, aukeaa valtava, todella hieno puisto.

Anttolassa kesäänsä viettävät ystävämme kertoivat, että he ovat ajaneet kolmenkymmenen vuoden ajan Anjan Puiston ohi käymättä siellä kertaakaan. Mekin kävimme siellä ensimmäistä kertaa vasta kesäkuun viimeisellä viikolla, vaikutuimme syvästi näkemästämme ja laitoimme äkkiä viestejä Mikkelin seudulla lomaansa viettäville ystävillemme: Poiketkaa Anjan Puistoon! Niin uskomaton paikka!

Miksi sinne pitäisi mennä? Paikka on yksinkertaisesti näkemisen arvoinen, kaunis, erilainen, varsinainen tahtoihmisen monumentti.  Kivisestä mäenrinteestä on muotoiltu kauniisti aaltoileva puisto, jossa on paljon harvinaisia puita ja pensaita, suihkulähteitä ja ne lammet, jotka puiston haltiatar on vuosikymmenien aikana sinne kaivanut. Lapset innostuvat puistossa eläimistä, possusta, riikinkukosta, kanoista ja kaikialla juoksevista pupuista... Upeiden puiden lisäksi siellä täällä löytyy omaperäisiä, kivistä ja juurakoista tehtyjä taideteoksia.

Tarinoita puista ja puiston synnystä

Ja jos vielä pääset puheisiin alueella liikkuvan puiston perustajan, Anjan, kanssa, olet onnekas. Saat kuulla tarinoita puista ja siitä, minkä kokoisina ne on istutettu ja mistä päin maata ne on tänne tuotu. Anjan lemmikkeihin kuuluva vanha korkkipuu menetti  alkukesän myrskyssä ison oksan, jonka vaurioita Anja vielä korjailee.

Metsäpihaansa jalostavalle puutarhurille vierailu on vaikuttava. Se ainakin antaa uskoa siihen, että monet harvinaisetkin puut viihtyvät kolmosvyöhykkeellä ja ihmeitä voisi syntyä vaikka minkälaiseen ryteikköön. Tarvitaan vain tarpeeksi tahdonvoimaa ja rakkautta luontoa ja kasveja kohtaan. Harvalla vain sitä on niin paljon kuin Anjalla!

Paikallisia mikkeliläisiä paremmin Anjan Puiston tuntevat muualta tulevat, turistit, suomalaiset ja kansainväliset. Moni muistaa vieläkin muutaman vuoden takaisen Puistosta tehdyn televisio-ohjelman.


Puisto on auki koko kesän 11-19, sisäänpääsymaksu 5 euroa. Anjan Puisto, Anjanpuistontie 9, Anttola