Suoraan sisältöön

TULOSSA! VANTAGE POINT - Valokuvataidetta Mikkelin kaupungin taidekokoelmasta

VANTAGE POINT - Valokuvataidetta Mikkelin kaupungin taidekokoelmasta
Mikkelin taidemuseo 29.10.2021–13.2.2022

Marraskuun kolmas päivä tulee kuluneeksi 179 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta valokuvasta. Piirilääkäri Henrik Cajander (1804–1848) valotti kuparilevylle turkulaisen Nobelin talon vuonna 1842 ja näin suomalaisen valokuvauksen historia sai alkunsa. Tästä dagerrotypiasta on tultu pitkä matka tämän hetken joka päivä läsnä olevaan visuaaliseen ja valokuvalliseen kulttuuriin.

Valokuvaa  on sittemmin käytetty monimuotoisesti taiteen tekemisen ja välittämisen välineenä. Se taipuu dokumentarismista lavastettuihin kuvatarinoihin ja instaallatioista videoteoksiin. Valokuvataidetta on tehty rakentamalla, lavastamalla, manipuloimalla, kollaaseina, kierrättämällä sekä lainaamalla ja kommentoimalla muuta kuvakulttuuria. Kehittyneet valokuvaustekniikat ja -välineet sekä kuvanmuokkausaplikaatiot mahdollistavat jokaisesta oman elämänsä huippuvalokuvaajan. Digitalisoitumisen myötä viimeistelty, huolellisesti ja oivaltavasti toteutettu valokuvataide herättää edelleenkin kiinnostusta.


Mikkelin taidemuseon syksyn kokoelmanäyttelyyn on valittu valokuvataidetta Mikkelin kaupungin taidekokoelmasta. Teoksia on hankittu vuodesta 1991 alkaen, viimeisin hankinta on vuodelta 2016. Näyttelyn teoksissa tarkastellaan ympäristöä, omaa itseään ehkä toiveitakin tietyistä, harkituista näkökulmista. Tähän viittaa myös näyttelyn otsikko, vantage point. Taiteilijat hyvödyntävät valokuvan erilaisia mahdollisuuksia ja kykyä luoda dokumentaristisia kuvia tai fiktiota. Valokuva  toimii identiteetin hahmottamisen välineenä. Näyttelyn teoksissa paikallinen aihepiiri, ympäristö tai luonto ei tule korostuneesti esille, ei ole olemassa eteläsavolaista valokuvataidetta. On Etelä-Savossa asuvia tai asuneita taiteilijoita, joiden kuvaamat aihepiirit ovat hyvin globaaleja. Ei ole tarkoituksellista edes etsiä mitään eteläsavolaista identiteettiä. On ammattitaitoisia valokuvataiteilijoita, jotka merkittävästi nostavat Mikkelin ja Etelä-Savon alueen kulttuurista identiteettiä.

Näyttelyn taiteilijat ovat Mikko Auerniitty, Harri Heinonen, Olli Jaatinen, Päivi-Maria Jaatinen, Ari Jaskari, Annikki Luukela, Anni Löppönen, Juhana Moisander, Susanna Pälviä, Perttu Saksa ja Vertti Teräsvuori.

Takaisin

Osoite
Maaherrankatu 18-20, Kauppakeskus Akseli 2.krs, 50100 Mikkeli

Puhelin
0401295090

Sähköposti
museot@sivistys.mikkeli.fi

Verkkosivusto
www.mikkeli.fi/taidemuseo

Tuote saatavilla
Tuote saatavilla 13.02.2022 saakka