Suoraan sisältöön

Pattoin perintötalo, tilan pihapiiri ja luonnonsuojelualue Juvalla

Pattoin perintötalon museotila johdattaa aikaan, jolloin perinteinen elämäntapa ja elinkeinot olivat vielä voimissaan. Vuonna 2019 Maatiainen ry valitsi museoalueen Vuoden perinnemaisemaksi. Pattoin perintötalo on eräs Juvan Saimaa Geopark -kohteista.

Pattoin perintötalon tiluksilla harjoitettiin kaskiviljelyä, maanviljelystä, karjanhoitoa, metsästystä ja kalastusta. Näin tehtiin muillakin eteläsavolaisilla tiloilla. Kotitila oli mahdollisimman pitkälle omavarainen. Se elätti asukkaansa, ja lähes kaikki tarpeellinen saatiin tilalta ja sitä ympäröivistä metsistä. Tämä vuotuiskierron rytmittämä elämänmuoto on lyönyt leimansa niin tilan pihapiiriin, rakennuskantaan kuin esineistöönkin. Huomionarvoiseksi Pattoin tekee se, että samoja elinkeinoja on harjoitettu siellä vain vähäisin muutoksin 1800- luvun alkupuolelta miltei 1990- luvulle saakka. Joistakin 1950- ja 60- luvulla tehdyistä peruskorjauksista huolimatta tila on säilynyt lähes alkuperäisessä asussa. Myös sähköt, sekä vesi- ja viemäröintijärjestelmät puuttuvat.

Kesällä opastettuja kierroksia pihapiirissä ja rakennuksissa, muina aikoina alueella voi ulkoilla omatoimisesti ympäri vuoden. Kävelykierros pihoilla ja pelloilla, talvitienreitin kautta metsänsuojelualueen läpi ja Kettulan maantietä pitkin takaisin paikoitusalueelle on 1,5 km mittainen. Jukajärven rannalta löytyy Pattoin laavu, jonne soutumatka kirkonkylältä noin 3 kilometriä.

Katso lisää Takaisin

Osoite
Pattointie 62, 51900 Juva

Puhelin
0400136213

Sähköposti
matkailu@juva.fi