Suoraan sisältöön

Gottlundin tupa Juvan keskustassa

Juvan taajamakeskustassa Pappilanjoen rantamilla, Gottlundin kierroksen varrella sijaitsee Lönnrothin aikalaisen, juvalaisen kansanrunouden- ja perinteenkerääjän C.A. Gottlundin museoitu tuparakennus.

1800-luvun alusta peräisin oleva tupa on ainoana jäljellä Juvan vanhan pappilan rakennuksista. Juvan silloisen kirkkoherran Mattias Gottlundin poika, opiskelija Kaarle Akseli Gottlund (1796-1875) laulatti perimätiedon mukaan täällä juvalaisia. Hän keräsi merkittävän määrän runoja ja muuta kansanperinnettä vuosina 1815-16. Gottlund teki myös tutkimusmatkoja Ruotsin metsäsuomalaisten asuinsijoille. Gottlundin Juvalta keräämiin runoihin voi tutustua esimerkiksi Suomalaisen kirjallisuuden seuran SKVR tietokannassa. 

Tuvassa on ennen ollut ainakin eteinen, joka on myöhemmin purettu. Uuni on selvästi uudempi. Tuvan edessä on juvalaisten runonlaulajien muistokivi vuodelta 1985. Ympäristö on entistä isonpappilan puutarhaa.

Gottlundin tuvan ympäristöön on mahdollista tutustua kautta vuoden. Tupa on avoinna yleisölle kahden viikon ajan kesä-heinäkuun vaihteessa, jolloin siellä järjestetään monia kulttuuritapahtumia, kuten runonlausunta- ja yhteislaulutilaisuuksia. 

Katso lisää Takaisin

Osoite
Lukkarintie 1, 51900 Juva

Puhelin
0400136213

Sähköposti
matkailu@juva.fi