Puumalan kirkko


Kirkkotie 1, Puumala
015 7753 300

http://www.puumalanseurakunta.fi/

PUUMALAN SEURAKUNTA JA KUNTA 404 VUOTTA

Puumalan seurakunta perustettiin vuoden 1616 tienoilla ja silloin täällä oli jo oma kirkko. Ei tiedetä, rakennettiinko se seurakunnan perustamisen yhteydessä vai jo 1500-luvulla. Se joutui ison vihan aikana v 1712 jälkeen venäläisten hävittämäksi. Kun köyhä seurakunta ei kyennyt korjaamaan kirkkoaan, se rappeutui ajan myötä lisää. Lopulta tilalle oli rakennettava uusi kirkko, joka valmistui 1751. Se koki 1789-91 käydyn Kustaan sodan seurauksena saman kohtalon kuin edeltäjänsä vuosisadan alkuvuosikymmeninä.

Kolmannen, nykyisen kirkon rakentamisesta puhuttiin yhäkin köyhässä seurakunnassa pitkään, ja Gustav Wilhelm Vikstenin laatimat ja Suomen intendentinkonttorin päällikön Charles Bassin vahvistamat piirustukset valmistuivat 1823. Rakentamiseen päästiin 1829 ja kirkko vihittiin juhannuksena 1832. Siitä ei tullut täysin Vikstenin ja Bassin suunnitelmien mukaista, sillä töitä johtanut tunnettu kirkonrakentaja, savitaipalelainen Taavetti Rahikainen mm. korotutti seiniä ja teetti ikkunoista kaksikerroksiset. Kirkkoa on jouduttu korjaamaan useaan kertaan. Mittava peruskorjaus tehtiin arkkitehti Heikki Havaksen johdolla v 1961-62. Silloin Kirkko palautettiin mahdollisimman alkuperäisen näköiseksi ja sen penkit mitoitettiin 1200 sanankuulijalle. Viimeisin peruskorjaus tehtiin 2006-2007 arkkitehti Jaakko Merenmiehen johdolla, jolloin kirkkoon mm. uusittiin sähköt, valaistus-, äänentoisto- ja hälytysjärjestelmät, vanhat maalikerrokset poistettiin ja kaikki maalatut pinnat maalattiin uudelleen maalarimestari Aslak Sarren laatimien suunnitelmien mukaisesti. Kirkko liitettiin vesi- ja viemäriverkkoon ja sinne rakennettiin nykykaikaiset wc-tilat.

Puumalan kirkko on sisältä varsin koruton. Alttaritaulun "Kristus ristillä" maalautti ja lahjoitti Puumalassa syntynyt sahanhoitaja Johannes Luukkonen v 1878. Urkujen fasadi on peräisin Zachariassenin urkutehtaan v 1898 valmistamista uruista. Nykyisin sen takana ovat Kangasalan urkutehtaan v 1962 valmistamat 36-äänikertaiset urut.

Kirkko on myös Saimaa Geoparkin kulttuurikohde www.saimaageopark.fi

Tuote

Lossiromantiikkaa Puumalassa

Tuote

Tavataan torilla -tietoiskut Puumalan satamassa

Tuote

Luotsit vaihtuvat lennossa Puumalassa

Tuote

Huippaisevan hieno Puumalan silta

Tuote

Liehtalanniemi - saaristoidylli Puumalassa

Tuote

Pidä puhti Puumalassa - tue paikallista!

Tuote

Reko Puumala

Tuote

Jo on Kummakivi! Siirtolohkare Puumalan kupeessa.

Tuote

Seitsemän laiturin kyläkävely Puumalassa

Tuote

Golfkentälle Puumalassa, vaikka moottoriveneellä!

Tuote

Suomen paras kyläkauppa Puumalan saaristoreitillä

Tuote

Älä aja onnesi ohi! Suomen kuvatuimpia maisemia Puumalassa.

Tuote

Hurmaava lasihytti Puumalan satamassa

Tuote

Puumalan oma ja uniikki kuramylly ss Wenno

Suosittelemme myös näitä

Historian havinaa

Hurmaavat puutarhat

Ostoksille

Mikkelin seudun tarjoukset

Tapahtumia Mikkelin seudulla

Astuvansalmen kalliomaalaukset

Opastetut retket

Upeita taidenäyttelyitä ja -gallerioita

Lähde risteilylle

Herkullista lähiruokaa