Suoraan sisältöön

Pien-Toijolan talonpoikaismuseo

Pien-Toijolan talonpoikaismuseo Ristiinassa on valtakunnallisesti merkittävä talonpoikaiskulttuuriympäristö. Se sijaitsee Toijolan kylässä, noin 20 kilometrin päässä Ristiinan keskustasta. Museoalue ja kokoelmat ovat yksityisomistuksessa, mutta museon toiminnasta ja avoinnapidosta vastaa Mikkelin kaupungin kulttuuritoimi.

Alueella on kaikkiaan 28 rakennusta 1700- ja 1800-luvuilta, jotka muodostavat poikkeuksellisen hyvin säilyneen kokonaisuuden. Alueen ydin on umpinainen, nurkista avoin neliömäinen piha, jossa on päärakennus, kivinavetta ja niiden väliin sijoitetut seitsemän aittaa. Päärakennuksen, navetan sekä hevostallin ja halkoliiterin välistä erkanee kivi- ja särentäaidoin reunustettu karjakuja, vanha kärrypolku. Se johtaa savusaunalle ja piian aitalle. Tilaa ympäröivillä, kumpuilevilla pelloilla on lisäksi yksittäisaittoja.

Pien-Toijolan läheisyydessä sijaitsevat Suomen esihistorialliset Astuvansalmen kalliomaalaukset, sekä E. N. Setälän rakennuttama huvila Kallioniemi, joka nykyään toimii ravintolana.

Aukioloajat:
Avoinna kesäisin

Pääsymaksut:
5€/ aikuiset (ryhmät 4€/hlö, yli 12hlöä), lapset/koululaiset, alle 18v ilmaiseksi

Osoite
Suurlahdentie 1982, Someenjärvi Ristiina

Puhelin
040 129 5090

Sähköposti
museot@sivistys.mikkeli.fi

Verkkosivusto
http://www.mikkeli.fi/museot