Kommelin luolat


Kommelintie 8, 50600 Mikkeli
Mikkelin matkailuneuvonta: 044 794 5669

29 hehtaarin suuruinen metsäalue Kommelin luolien ympärillä on kunnan ja Maailman Luonnonsäätiön (WWF) välisellä sopimuksella perustettu perintömetsäksi. Alueen metsät vaihtelevat kuivista kalliomänniköistä lehtoihin ja alueelta löytyy vanhaa metsää, runsaasti kuollutta puuta ja lehdon kasveista mm. mustakonnanmarja ja koiranheisi.

Jylhän kallioseinämän juurella sijaitsevat Kommelin luolat on suosittu retkeilykohde. Tarinan mukaan luolassa asuu piruja ja haltioita, joista tunnetuin on Kommelin ukko. Luola on 11 metriä syvä, rikkonaisen graniittigneissijyrkänteen juurella oleva, pysty- ja vaakarakoja myöten tyhjentynyt onkalo. Suuaukon korkeus on noin 4 metriä ja syvemmällä korkeus madaltuu 1,6–2,0 metriin. Viimeisen 1,5 metriä matkalla luolan perällä korkeus on enää noin puoli metriä. Luolan leveys vaihtelee suuaukon neljästä metristä sisätilan metriin. Luolille kannattaa pakata mukaan kamera sekä taskulamppu luolan sisällän paremman tutkimisen ja ihailun vuoksi.

Kommelin luolille on viitoitus Rantakylän Pyhälammentieltä. Noin kilometrin pituinen metsäpolku luolille lähtee heti Lahdentien (VT 5) alituksen jälkeen. Polku alkaa osoitteesta Kommelintie 8. Pyhälammentie ei ole linja-autolla ajokelpoinen.

Tuote

Säynätin retkeilyalueen luonnonmuistomerkki Mikkelissä

Tuote

Päämajakaupungin tarina-ateriat Mikkelissä

Tuote

Kenkävero

Tuote

Mikkelin tori

Tuote

Vesistökartat Mikkelin matkailuneuvonnasta

Suosittelemme myös näitä

Historian havinaa

Hurmaavat puutarhat

Ostoksille

Mikkelin seudun tarjoukset

Tapahtumia Mikkelin seudulla

Astuvansalmen kalliomaalaukset

Opastetut retket

Upeita taidenäyttelyitä ja -gallerioita

Lähde risteilylle

Herkullista lähiruokaa