Suoraan sisältöön

Astuvansalmen kalliomaalaukset

"Kiipeämme päälaelle. Aika pysähtyy.
      Maiseman huikaisevuudelle on vaikeaa löytää sanoja. Yhtäkkiä tunnen syvää yhteyttä johonkin selittämättömään, ikiaikaiseen, syvästi inhimilliseen."
- Riku Rantala, Helsingin Sanomat, 5.8.2021

Astuvansalmen kalliomaalauksille suositellaan kuljettavan vesitse, ei luontopolkua pitkin polun huonokuntoisuuden sekä opasteiden puutteen vuoksi. Kesäisin kalliomaalauksille järjestetään risteilyjä. LakelandGTE järjestää myös talviretkiä Astuvansalmelle.

Astuvansalmella Mikkelin Ristiinassa on Pohjoismaiden laajin maalauskokonaisuus

Jumalainen muoto

Kalliosta on erotettavissa järveltä katsottuna luonnon muovaama suurikokoinen kasvojen sivuprofiili. Kallion muoto on mielletty mahdollisesti jonkinlaiseksi jumalaksi tai sen kuvaksi ja paikasta onkin arveltu muodostuneen eräänlainen kulttipaikka.

Astuvansalmen kalliomaalaukset ajoitetaan Saimaan vesistöhistorian avulla. Vesi oli korkeimmillaan n. 10-10,5 m nykyistä vedenpintaa korkeammalla. Ennen Vuoksen puhkeamista vain kaikkein ylimpänä olevien maalauskuvioiden kohta on voinut olla veden pinnan yläpuolella. Noin tuhannen vuoden kuluttua veden pinta oli laskenut ja paljastanut maalausten edessä olevan terassin. Astuvansalmen kuviot ajoittuvat siten Vuoksen puhkeamisen jälkeiseen aikaan n. 4000 – 2200 eaa. Maalauskenttä on pituudeltaan 16,5 m ja korkeudeltaan n. 5,5 m. 

Kalliossa yli 80 kuvaa

Astuvansalmen kalliosta on löydetty noin 80 maalattua kuvaa. Aiheet ovat ihmis-, hirvi-, vene-, kala-, viiva- sekä kämmen- ja tassunjälkikuvioita. Lisäksi kalliossa on peittävää punaista väriä. Yleisimmät kuviot ovat hirvi, ihminen ja vene. 

Hahmot ovat aikoinaan punamullalla maalattuja. Siksi kuvioiden erottuminen kalliosta vaihtelee vuodenajasta ja säätilasta riippuen. Syksyllä näkyvä kuvio saattaa olla kallion kätkössä keskikesän auringonpaisteessa. 

Harvinaisia löytöjä

Jousi kädessä seisova naishahmo on Astuvansalmen erikoisuus. Naishahmoa on nimitetty Astuvansalmen Artemikseksi. Aseen kanssa kuvattuja naisia ei ole Suomessa muualta tunnistettu.

Mielenkiintoisia ovat myös kuvakenttään maalatut kolme sarvipäistä ihmishahmoa. Maalausten edustalta on sukellustutkimuksissa löydetty kolme ihmiskasvoista meripihkariipusta ja yksi reiällinen riipus, jonka on tulkittu esittävän karhua.

Lupa katsoa, mutta ei koskea!

Kalliomaalaukset ovat kaikkien vapaasti ihailtavissa ja niiden toivotaan säilyvän muistona myös tuleville sukupolville. Siksi kuviin ei saa koskea eikä kallioon saa tehdä mitään merkintöjä. Maalaukset ovat Muinaismuistolain suojaamia.

Kalliomaalauksille suositellaan kulkevan vesitse.

Lue lisää:

http://retkipaikka.fi/vapaa/astuvansalmen-kalliomaalaukset-ristiinassa-ovat-mykistava-kokemus/

Puhelin
Mikkelin matkailuneuvonta: 044 794 5669

Sähköposti
matkailu@mikkeli.fi