Laiturilla - Mökkikirje 3/2015

Eilisen ruokaa


Mökkikirje 3/2015 | Kirjoittaja: Leena Karo


Törmäsimme maailmalla amerikkalaiseen filmituottajaan, joka oli todella kiinnostunut Suomesta. Hersytimme hänelle oikein sydämemme pohjasta talveamme, pimeää, lunta, pakkasta, saunomista, avantouintia ja mökkieksotiikkaa korpimaisemissa. Jos hän ikinä sattuisi Suomeen, soitto vain meille ja elämysviikonloppu järjestyisi!

Ei kestänyt kauankaan, kun saimme häneltä puhelun. Hän oli tulossa Suomeen! Stressipisteeni nousivat korkeuksiin. Mietin, saammeko newyorkilaisen viihtymään mökkioloissa ja maistuvatko ruokani hänelle.

Oli alkusyksy. Mieheni savusti kalaa. Minä tein uunissa haudutettua lammaspataa. Yhdelle aterialle keitin juureksia, joita söimme voisulan ja ruisleipästen kanssa, toisella aterialla nautimme tuoksuvaa punajuurikeittoa ja lämpimiä karjalanpiirakoita. Ah, miten hyvää! 

Kolme päivää myöhemmin olimme taas Helsingissä. Kutsuin hänet vielä viimeisenä iltana syömään luoksemme. Hän lupasi tulla, mutta vain yhdellä ehdolla: "Jos tarjoatte sitä mökkireissulta yli jäänyttä lammaspataa!"

Niinpä lämmitin padan, keitin riisiä, tein salaatin ja kaivoin jälkiruoaksi jäätelöä ja marjoja pakastimesta. Juhlava tunne, kun makoisa vierasillallinen taiottiin pikavauhtia lähes tyhjästä kaapista!

Ruoka on kallista. Sen tuottaminen, jalostaminen, kuljettaminen, kauppaaminen ja säilyttäminen maksavat. Tutkimuksen mukaan suomalaisperheet heittävät jättiläismääriä ruokaa roskikseen. Vuodessa kerrytämme niin paljon ruokajätettä, että sen  hiilidioksidimäärä on sama kuin ajaisi autolla maapallon ympäri 5 400 kertaa! 

Maailman helpoimman ekoteon voisimme tehdä keittiössä. 

Entä jos suunnittelisimme ostokset paremmin, ostaisimme vain sen, mitä tarvitsemme, tarkistaisimme päiväysmerkinnät jo kaupassa, söisimme pois ensiksi helpoimmin pilaantuvat tuotteet ja ottaisimme ruokaa lautaselle vain sen verran kuin syömme?

Jotakin jos jää, se siirtyy biojäteastiaan, jossa siitä syntyy aikanaan puhdasta multaa! 

Kompostointi on taitolaji, jonka kuka tahansa meistä mökkiläisistäkin voi oppia. Siitäkin lisää tässä uutiskirjeessä.

Parasta elokuuta! 


Leena Karo