Ruokapiiristä syntyi Tuorepuoti


01.06.2015 | Kirjoittaja: Leena Karo ja Seppo Toivonen

Hyvää ruokaa rakastavat Miia Taivalantti ja Heli Ursin ystävystyivät  pyörittäessään noin 40 talouden ruokapiiriä Mikkelissä. Moni muukin ruokapiirin perhe kaipasi lähituotteisiin erikoistunutta ruokakauppaa. Aikansa mietittyään Miia ja Heli perustivat sellaisen.

Tuorepuodin, avajaisia vietettiin elokuussa 2013. Ruokapiiri oli silloin toiminut kaksi vuotta ja opettanut ymmärtämään sekä ruoan tuottajien että asiakkaiden ajattelua. Osa Tuorepuodin pientuottajista on tuttuja jo ruokapiirin ajoilta, osa on löydetty myöhemmin. Miia ja Heli tuntevat henkilökohtaisesti lähes kaikki tuottajat ja ovat vierailleetkin monen viljelijän ja karjankasvattajan tilalla.

Entä asiakkaat?

"Paljon lapsiperheiden äitejä, jotka haluavat jälkipolvelleen mahdollisimman hyvää ja puhdasta ruokaa, ikäihmisiä, jotka kaipaavat lapsuutensa makuja ja gourmet-harrastajia, jotka ovat uteliaita ja kiinnostuneita laadusta ja raaka-aineiden alkuperästä." "Meidät ovat löytäneet myös allergikot ja "terveysgurujen" kuuntelijat, joiden olo on kohentunut sen jälkeen, kun he ovat saamiensa ohjeiden mukaan siirtyneet puhtaampaan ruokaan." Tuorepuodista voi ostaa päivän kaikki ruoat: lihat, kalat, munat, juurekset, hedelmät, marjat, mehut, jauhot, leivät ja maitotuotteet. "Myydyimmät tuotteet ovat hedelmät ja vihannekset sekä lihat. Järvikaloja meille tulee kolme kertaa viikossa Kerimäeltä ja Puumalasta. Viisi lähileipomoa toimittaa tuoretta leipää," kertovat Heli Ursin ja Mia Taivalantti.

Tuorepuodin toiminta-ajatukseen kuuluvat myös ruokatapahtumat. Viime kesän Katusapuskassa  Ylämaan naudanlihasta.valmistetut lähihampurilaiset saivat niin suuren suosion. että niitä tehdään tämän kesänkin katuruokatapahtumaan elokuussa.

Ruokaohjeissaan Miia ja Heli suosivat rentoa perheruokaa hyvistä raaka-aineista. Ja tietysti luomua!

Kauden kasvislasagne

Porkkanaa luomu
Punajuuri luomu

Punasipulia luomu
Kesäkurpitsaa luomu
Lehtikaalia luomu

Kailania, kiinalaista parsakaalia 

Tatteja

Voita luomu
oliiviöljyä
ripaus hunajaa luomu
loraus punaviiniä luomu
loraus punaista maitoa luomu

Pese juurekset. Raasta porkkana, pilko punajuuri, sipuli ja kesäkurpitsa. Laita kasariin voin ja öljyn kanssa, kuullota. Lisää loraus vettä ettei pala. Kun ovat pehmentyneet, lisää lehtikaali, kailan ja tatit. Lisää nestettä tarvittaessa. Kun neste on vähentynyt, loraus punaviiniä, hauduta neste pois. Lisää loraus punaista maitoa. Lisää suolaa ja pippuria ja jätä hautumaan!

Tee Béchamel-kastike (tämän Mia tekee Italialaisen ruuan kirjasta)

50g voita luomu
3 rkl spelt-jauhoja luomu
6 dl punaista luomumaitoa
ripaus muskottipähkinää ja mustapippuria

Sulata voi kasarissa, lisää jauhot ja sekoita puulastalla. Vatkaa joukkoon maito ja vatkaa kunnes kastike on sakeaa, tasaista ja kiiltävää. Lisää mausteet.

Voitele uunivuoka. Kaada pohjalle vähän kasvista, lado luomutäysjyvälasagnelevyt ja niiden päälle kasvista jonka päälle kerros béchamel-kastiketta. Taas kerros lasagnelevyjä, kasvista ja béchamel-kastiketta. Jatka kerroksia niin että viimeiseksi lasagnelevyjä joka päälle béchamel-kastiketta. Pinnalle voit ripotella parmesan-raastetta.

Uuniin 230 astetta, noin 30 min

Suosittelemme

Lähde retkelle

Katso seudun luontokohteita

Risteile Saimaan kauniilla vesillä

Mikkelin seudun tapahtumat

Katso, mitä seudulla tapahtuu

Blogi

Nauti suurista tunteista

Tutustu Mikkelin seudun kesäteatteritarjontaan