Suoraan sisältöön
Osta
elämys

Syksyn miniloma Saimaalla – kulttuuria, hyvää ruokaa ja hyggeilyä

Julkaistu 30.8.2021

Katkaise syksyn arkiputki ja lähde minilomalle tai viikonloppumatkalle Saimaalle. Mikkelin seudulla voit koota lomaasi tai viikonloppuusi mieleisen kattauksen herkullista lähiruokaa, kulttuuria ja urheilutapahtumia sekä hyvää oloa ja hemmottelua. Sopii niin yksin matkustaville, pariskunnille kuin isommallekin porukalle.

Hyvän ruoan perässä kannattaa tulla kauempaakin

Saimaan lähiruokaa ei voi liikaa kehua. Täällä on mahtavia raaka-aineita, kuten tuoreet järvikalat, sienet, marjat ja riista sekä lukuisten pientuottajien erikoistuotteet, joista paikalliset ravintolat tarjoilevat parhaat herkut sesongin mukaan. Ja nyt syksyllä sato on parhaimmillaan.

Saimaa Gastronomy -yrittäjät toivottavat tervetuloa herkuttelemaan Saimaa Gastronomy -viikonloppuna. Vasemmalta Sahanlahden yrittjät Janne ja Jaana Kuivalalinen, Tertin Kartanon Arttu ja Pepita Pylkkänen sekä TeaHouse of Wehmaisin yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen.

Saimaa Gastronomy -viikonloppu 17.–19.9. 2021 tarjoaa parhaita satokauden herkkuja

Herkkusuita hemmotellaan syyskuussa Saimaa Gastronomy -viikonloppuna 17.–19.9. Tuolloin Saimaa Gastronomy -kohteet – Tertin kartano, Sahanlahti Resort, TeaHouse of Wehmais ja Hotelli Punkaharju – tarjoavat kukin omat erikoismenunsa satokauden parhaista aineksista.

Saimaa Gastronomy -kohteet ovat perheyrityksiä, jotka suhtautuvat intohimoisesti Saimaan alueen lähiruokaan ja luontoon. Näiden ystäväyritysten ravintoloissa valmistetaan herkkuja yksilöllisellä otteella puhtaista sesongin lähiraaka-aineista ja pientuottajien ruokatuotteista.

Seuraavien Saimaa Gastronomy -ravintoloiden satokauden menuista voit nauttia Mikkelin seudulla:

Tertin kartano sijaitsee noin 8 km päässä Mikkelin keskusta. Tertin ravintola tarjoilee lauantaina 18.9. sadonkorjuukarnevaalissaan Juhlavan Sadonkorjuupöydän sekä pöytiin tarjoiltavan illallismenun oman puutarhan tuotteista sekä lähialueen puhtaista raaka-aineista. Kartanon kahvila ja herkkukauppa ovat auki, ja kartanon kahvilarakennuksessa tarjoillaan myös sadonkorjuubrunssia.

TeaHouse of Wehmais Juvalla tarjoaa sadonkorjuuviikonloppuna kartanon tallirakennuksen Teehuone-Bistrossa 17.–18.9. Sadonkorjuu-tryffelimenun sekä sunnuntaina 19.9. Sadonkorjuun Afternoon Tea -kattauksen á la carte -menun lisäksi. Kartanolla järjestetään myös teemaan sopivaa ohjelmaa.

Sahanlahti Resortissa Puumalassa on perjantaina 17.9. "kahden Petrin ilta". Kappelin Juustolan Petri Sikstus sekä Sahanlahden keittiömestari Petri taikovat illallisen, jossa yhdistyvät herkulliset juustot ja satokauden antimet. Lauantaina ravintola Koskivahdissa tarjotaan sadonkorjuulounas. Sahanlahti Resort on vajaan tunnin ajomatkan päässä Mikkelin keskustasta.

Syksyn lähiruokaherkkuja on tarjolla myös muissa Mikkelin seudun ravintoloissa, tutustu tarjontaan!

Mikkelin kulttuuri- ja urheiluelämässä tapahtuu syksyllä

Mikkelin syksyssä on kiinnostavia tapahtumia kulttuurin, historian ja urheilun ystäville. Poimi seuraavista tärpeistä ja Mikkelin kulttuurikohteista parhaat palat viihtyisään päivään Mikkelissä. Tapahtumien ohjelmat ja aikataulut tarkentuvat, joten varmista ne osoitteesta https://www.mikkelinyt.fi/.

Tähän Marsalkka Mannerheimin työhuoneeseen pääset tutustumaan Päämajamuseossa. 

Rock Art Day -kalliotaidepäivä 9.10 vie esi-isiemme kalliotaiteen pariin tuhansien vuosien taakse. Aiheeseen syvennytään mm. Ristiinan Sotakoululla sekä torilla ja Astuvansalmen kalliomaalauksilla. Astuvansalmelle pääsee risteilyaluksen kyydissä, ja Kallioniemessä on mahdollisuus ruokailuun.

MAD Weekend 2021 monipuolinen ja rohkea taide- ja muotoilualan tapahtuma 17.–19.9. Luvassa on runsaasti ohjelmaa, kuten erilaisia esityksiä, design- ja taidenäyttelyitä, valokuvanäyttely, burlesque-esitys sekä nykytanssiteos.  

Museoiden yö on maksuton tapahtuma Mikkelissä perjantaina 29.10. Silloin mm. Mikkelin taidemuseoon, Suur-Savon museoon ja Jalkaväkimuseoon pääsee ilmaiseksi aina klo 24 asti.

Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelin keskustassa on ainutlaatuinen näyttely Suomen ja koko maailmankin mittakaavassa. Näyttelyssä teet aikamatkan toiseen maailmansotaan sen kokeneiden suomalaisten tarinoiden kautta. Virtuaaliteknologia tekee kokemuksesta todentuntuisen ja avaa ymmärtämään ihmisten valintoja ja kohtaloita. Näyttely on hyppäys jokaisen suomalaisen sukuhistoriaan vaikuttaneen sodan tuntuun ja tunnelmiin. Muisti on myös museokorttikohde.  

Tiedekeskus Muistin näyttelyssä pääset eläytymään mm. Summan taisteluun.

Vanhan päämajakaupungin sotahistoriatuntemustaan voi syventää Päämajamuseossa sekä Jalkaväkimuseossa. Päämajamuseo on Muistin yhteydessä, joten sinne pääsee samalla lipulla.

Mikkelin teatterin syyskausi käynnistyy syyskuun alussa, ja ohjelmistossa on nauruhermoja kutkuttavia ja tunteita herättäviä näytöksiä sekä vierailuesityksiä. Satavuotias, perinteikäs teatteri sijaitsee vanhassa palolaitoksen rakennuksessa vajaan puolen kilometrin päässä Mikkelin torilta. Tutustu Mikkelin teatterin ohjelmistoon.

Jääkiekon ystäville vauhtia ja jännitystä on tarjolla Jukureiden lätkäotteluissa. Ottelukausi käynnistyy syyskuussa ja kotiottelut pelataan Ikioma Areenalla reilun kolmen kilometrin päässä Mikkelin torilta. Tutustu Jukureiden ottelukalenteriin.

Hyvää oloa syksyyn

Syksy on hyggeilyn aikaa. Kupponen kuumaa viihtyisässä kahvilassa ulkoilun jälkeen, maistuva lounas tai illallinen tunnelmallisessa ravintolassa, hellivä koko kehon hoito, rentoutumista lämpimissä kylvyissä ja mukavan päivän jälkeen köllähdys ihanan pehmeään vuoteeseen. Tähän kaikkeen, ja paljon muuhunkin, löydät mieleiset kohteet Mikkelin seudulla.

Viihtymistä ja hemmottelua Kyyhkylän kartanossa

Kyyhkylän kartanosta, noin vartin ajomatkan päässä Mikkelin keskustasta, löydät rauhallisen hyvän olon keitaan Saimaan rannalla. Kartano tarjoaa monia mahdollisuuksia liikkumiseen sekä ulkona että sisällä, maistuvaa lähiruokaa, majoitusta joko historiallisessa kartanossa tai modernissa hotellissa, hemmotteluhoitoja ja saunaelämyksiä hotellin saunoissa tai rantasaunassa Saimaan rannalla.

Kenkävero – kartanotunnelmaa lähellä keskustaa

Kenkävero lähellä Mikkelin keskustaa on kaunis kartanomainen vanha pappila, jonka ravintola, kahvila ja pihapiirissa oleva myymälä palvelevat ympäri vuoden. Kenkäveroon kävelet Mikkelin torilta noin 20 minuutissa – sopiva kävelymatka, jonka jälkeen on mukava nauttia kahvilan ja ravintolan tarjonnasta ja tunnelmasta. Kenkäveron myymälän D.O. Shopista kannattaa käydä ostamassa paikallisten D.O. Saimaa -tuottajien parhaimmat herkut kotiin viemisiksi.

Mikkelin keskustan viihtyisät kahvilat

Näissä kahviloissa nautit hyvät kahvit tai kupin teetä sekä herkulliset, tuoreet leivonnaiset.

  • Mikkelin matkakeskuksen vieressä sijaitsevassa vanhassa juna-asemarakennuksessa olevassa Ravintola Vaihassa nautit maukasta lähiruokaa ja maistuvat tulo- tai lähtökahvit.
  • Kauppakeskus Stellassa Mikkelin torin laidalla ostosten lomassa maistuu kahvit ja tuoreet leivonnaiset Siiskosen kauppahallin myymälässä tai Cafe Stellassa.   
  • Kauppakeskus Akselin Ramin Konditorian kahvila tarjoamat oman leipomon herkut vievät kielen mennessään. Kahvila on tunnettu myös erikoiskahveistaan ja laajasta teevalikoimastaan. Ramin Konditorian herkkuja on tarjolla myös pienessä, intiimissä kahvila Mikonkadussa osoitteessa Mikonkatu 8.

Uniikit majoituskohteet Mikkelissä

  • Tertin kartano tarjoaa syksylle majoituspaketteja kartanohotellissa herkullisten tarjoiluiden ja vaikkapa hemmotteluhoidon kera.
  • Jos haluat viivähtää päämajakaupungin historiallisessa tunnelmassa hieman pidempään, majoitu Huoneistohotelli Marjassa keskellä vanhaa kasarmialuetta lähellä keskustaa. Vuonna 1882 rakennetussa aliupseerien talossa on kymmenen viihtyisää huoneistoa.
  • Vastuullisia majoitusyrityksiä ovat mm. Sokos Hotelli Vaakuna Mikkelin keskustassa sekä Sahanlahti Resort Saimaan rannalla Puumalassa. Sahanlahti Resortin hotellissa ja tasokkaissa mökeissä majoitut keskellä upeaa Saimaan luontoa.
  • Anttolanhovissa, noin 25 minuutin ajomatkan päässä Mikkelistä, yövyt joko hotellin viihtyisissä huoneissa tai yksilöllisissä huviloissa Saimaan rannalla. A la carte -ravintola tarjoaa maukasta lähiruokaa ja hotellissa on monipuoliset sisä- ja ulkoliikuntamahdollisuudet sekä sauna- ja allasosasto.  
Hotelli Anttolanhovin aamupalalla jaksaa liikkua ja nauttia Saimaan luonnosta. 

Tutustu myös muihin majoitusvaihtoehtoihin sekä kaupungissa että luonnon rauhassa.

Mikkelin seudun luontoreiteillä viihtyy myös syksyllä

Muista myös lukuisat luontoreitit Mikkelin keskustassa ja Saimaan seudulla. Niiltä saat iloista mieltä ja virkistystä keholle vuoden jokaisena aikana.

Saimaan rannalla kulkevalle Kaihun ulkoilureitille pääsee Mikkelin keskustasta. 

Tutustu myös muihin syystärppeihin Syksy Saimaalla -sivullamme.