Suoraan sisältöön
Osta
elämys

Omannäköinen joulu Mikkelin seudulla

Julkaistu 29.11.2022

Syntyykö joulumielesi kiireettömyydestä, luonnon rauhasta, hyvästä ruoasta, joulusaunasta, hyvistä yöunista, kupposesta kuumaa reippaan ulkoilun jälkeen, takkatulen ääressä lämmittelystä ja tuleen tuijottelusta? Etelä-Savon sydämestä löydät oman tapasi irtautua joulukiireistä ja löytää joulurauha. Tässä  vinkit niin täydellisen helppoon, luonnonrauhaisaan kuin kartanotunnelmaiseenkin joulunaikaan Mikkelin seudulla.

Joulun ajasta kannattaa nauttia jo etukäteen

Jotta ehdit imeä itseesi kaiken hyvän joulun tunnelman, kannattaa jouluun ottaa etunoja. Virittäydy joulun odotukseen joulukuussa istahtamalla seudun runsaisiin joululounaspöytiin ja käymällä joulutoreilla ja myyjäisissä.

Joululounaalle vaikka joka päivä

Saimaa Gastronomy -kohteet Tertin Kartano Mikkelissä, Sahanlahti Resort Puumalassa ja TeaHouse of Wehmais Juvalla kattavat pöytiinsä jouluisia lähiruokaherkkuja sekä korkeatasoisia D.O. Saimaa -tuotteita.

Tertin Kartano tarjoilee yli 50 makuelämyksen joulupöydän 25.11.–23.12. sekä Tapaninpäivänä juhlapöydän.

Sahanlahden ravintola Koskivahdissa nautitaan lauantaisin 3.–17.12. joululounaalla herkkuja lähialueen tuottajien maukkaimmista raaka-aineista. Marras-joulukuussa Sahanlahden Avotuliravintola Pajapirtissä nautitaan myös avotuli-illallisia.

Vitostien varrella Juvalla Vehmaan kylässä sijaitseva TeaHouse of Wehmais tarjoaa mutkan ja matkan arvoisia makuelämyksiä Teehuone-bistrossa, kuten mm. jouluisia Afternoon Tea -kattauksia sekä 3.-4.12. Wehmaan Joulumarkkinat ja Ylisen Salin Jouluinen Noutopöytä.

Joululounaiden tarjoiluajat kannattaa tarkistaa ravintoloiden verkkosivuilta.

Jouluisia ostoksia pukinkonttiin ja herkkuja omaan joulupöytään

Joulukuussa järjestetään monilla paikkakunnilla joulumyyjäisiä ja -toreja, joissa pääset fiilistelemään joulutunnelmaa ja hypistelemään ihania käsitöitä ja maistelemaan lähituottajien valmistamia herkkuja. Tässä muutamia vinkkejä jouluisista toreista ja tapahtumista, mihin päin Etelä-Savoa suuntaatkaan:

  • Kenkäveron yötapahtumassa 5.12. klo 14–22 on tarjolla käsityöläisten ja paikallisten yrittäjien lahjoja ja herkkuja satojen kynttilöiden luodessa tunnelmaa.
  • Joulutori Mikkelin torilla 14.-23.12.

Myyjäisten ja joulutorien ajankohdat kannattaa varmistaa kunkin kunnan, kylän tai kaupungin verkkosivuilta.

Jos etsit lisää yksilöllisiä lahjaideoita, Kenkäveron navetan vintiltä löydät Pauliina Rundgrenin design-tuotteita, joiden inspiraation lähteenä on suomalainen luonto. Kenkäveron myymälässä kannattaa myös poiketa joulusesonkina. Myymälä on täynnä kauniita käsitöitä ja suomalaista designia sekä herkullisia D.O. Saimaa-tuotteita, myös valmiissa lahjapakkauksissa.

Sodan ja rauhan keskus Muistin kaupassa myydään sodan ajan hengen innoittamia uusia ja oivaltavia tuotteita sekä perinteisiä Päämajamuseon tuotteita.

Tutustu muihin Mikkelin seudun puoteihin ja putiikkeihin.   

Rento ja stressitön joulu odottaa

Houkutteleeko helppo ja vaivaton joulu? Ei hampaiden kiristelyä ruuhkaisissa ruokakaupoissa, pölynimurin varressa ja hellan ääressä. Jos tänä vuonna istahtaisikin valmiiseen joulupöytään ja nauttisi mukavasta ohjelmasta? Onnistuu!

Mikkelin keskustassa vietät valmiin joulun Original Sokos Hotel Vaakunassa jouluherkkuineen, saunoineen ja ohjelmineen. Hotelli on lyhyen kävelymatkan päässä matkakeskuksesta ja lähellä toria.

Niin ikään Saimaan rannalla sijaitseva Sahanlahti Resortin Puumalassa tarjoaa tunnelmallisen joulun täysihoidolla. Sahanlahden tunnelmallinen joulu sisältää 3 vrk majoituksen täysihoidolla, jouluisilla herkuilla ja ohjelmalla: Kannattaa testata myös Sahanlahden saunat: aitoon saunatunnelmaan pääset savusaunassa tai ja perinteisessä puulämmitteisessä Niskalammen saunassa, pulahduksella Saimaaseen tai ilman.

Mökkijoulu omassa rauhassa

Olisiko sittenkin mökki järviluonnon keskellä se juttu? Tasokkaita huvilamajoituksia saunoineen löydät eri puolilta Mikkelin seutua. Talviset järvimaisemat ja luonnon rauhan saat kaupan päälle. Tutustu Mikkelin seudun mökkitarjontaan ja varaa itsellesi mukava mökkijoulu.

Jouluvalmistelut mökillä helpottuvat kummasti, kun tilaat joulumenun lähiruokaherkkuineen etukäteen seudun ravintoloista, tuoreet kala-, liha- ja leipomotuotteet Kauppakeskus Stellan Kauppahallista tai Kenkäveron D.O. Shopista. Helpon joulun voit saada siis myös mökillä.

Luontoreiteillä kinkkukin sulaa

Vietitpä joulua kaupungissa tai maaseudulla, kinkunsulatusta voi harrastaa monella tavalla. Seudulta löytyy lukuisia luontoreittejä sekä monia luonnon omia harvinaisuuksiakin, Saimaa GeoPark-kohteita. Tutustu luontoreitteihin ja Geopark-kohteisiin ja lähde nauttimaan raikkaasta ilmasta, puhtaasta luonnosta ja hienoista maisemista. Ja jos talvi ennättää jouluksi Etelä-Savoon, avatut hiihtoladut kannattaa tarkistaa kaupunkien ja kuntien verkkosivuilta.

Joulukirkot

Seudun kirkoissa juhlistetaan joulua aattona ja joulupäivänä. Tutustu kaupungin ja kuntien kirkkoihin joulusivullamme ja hiljenny tunnelmalliseen joulunviettoon.

Tutustu joulusivuumme!