Suoraan sisältöön
Osta
elämys

Hop On Hop Off – elämysreitit Saimaalle

Julkaistu 20.5.2022

Hyppää mukaan mahtavaan kesäelämykseen!

Viime kesänä Mikkelissä käynnistettiin takuulähtöiset Hop On Hop Off -Elämysreitit Saimaalle; uudenlainen ja ympäristöystävällinen tapa liikkua järviluonnon helmien äärelle. Reittien takuulähtöisyys tarkoittaa sitä, että liikenne ajetaan matkustajamäärästä riippumatta. Hieman viime kesästä uudistetut Elämysreitit saavat jatkoa tänä kesänä.

Elämysreitit Saimaalle mahdollistavat pääsyn luonto- ja matkailukohteisiin yhteiskuljetuksella. Näin voidaan vähentää matkustamisesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna tilanteeseen, jossa ajettaisiin sama matka omalla autolla ja/tai veneellä.

Yhteiskuljetusten lähtö- ja päätepysäkki on Mikkelin Matkakeskus (tai tori), joten myös kauempaa saapuvat matkustajat voivat hyödyntää tätä uutta liikkumisen palvelua: saavu junalla Mikkeliin ja hyppää Hop On Hop Off -bussin kyytiin suoraan Matkakeskuksesta. Kuljetuksen kyytiin tai pois voi kuitenkin hypätä miltä tahansa reitin varrella sijaitsevasta kohteesta. Hyppää kyytiimme ja nauti matkasta!

Neitvuorella.

Hop On Hop Off Anttola - Neitvuori

Neitvuoren juurelle matkaamme M/S Anttola-jokiveneellä, joka jo itsessään on elämys. Retkeilemme luonnonsuojelualueella luonto-oppaan johdolla ja pysähdymme usealle katselutasanteelle ihastelemaan maisemia ja nauttimaan lounaseväitä. Lounaseväät voi ostaa Anttolasta, Terassiravintola Poijusta. Neitvuoren jylhät maastot haastavat retkeilijän jyrkillä nousuillaan ja palkitsevat huikaisevilla järvimaisemilla Luonterin saaristoon ja sokkeloiselle Saimaalle. Neitvuori on yksi Etelä-Savon korkeimmista vuorista, jonka huippu on 110 m Saimaan pintaa korkeammalla. Neitvuoren kainalossa sijaitsee perinnemaisematila, jonka pihapiirissä voi ihastella lampaita.

Astuvansalmen kalliomaalaukset.

Hop On Hop Off Ristiina – Astuvansalmen kalliomaalaukset

Astuvansalmen historiallisessa ympäristössä siirryt vuosituhansia taaksepäin. Ristiinassa, Yöveden rannalla sijaitseva Pohjoismaiden laajin Astuvansalmen kalliomaalauskokonaisuus tarjoaa kiehtovan kurkistuksen esihistoriaan. Kallio, jossa maalaukset sijaitsevat, muistuttaa järveltä tietystä suunnasta katsottuna ihmisen päätä. Kenties entisaikojen ihmiset mielsivät tämän jonkinlaiseksi jumalaksi tai sen kuvaksi ja ehkä kalliosta siitä syystä muodostui heille jonkinlainen kulttipaikka. Oppaamme kertoo reitin varrella lisää alueen historiasta. Kalliomaalauksille matkaamme Aino-laivalla, läpi Saimaan kauneimpien maisemien.Astuvansalmen kalliomaalausten lisäksi vierailemme Kallioniemen huvilassa sekä Pien-Toijolan talonpoikaismuseossa.

Ollinmäen viinitilalla maistelemassa.

Ostosmatka Ollinmäen viinitilalle Anttolan satamasta tai Anttolanhovista

Puntun Paavo, Myllärin Matti ja Hentun Liisa. Nämä kansallisromanttiset nimet viineille on löydetty Kantelettaresta. Vanhaan linnamaiseen luonnonkivinavettaan on rakennettu viinitupa, myymälä ja ravintola. Viinituvasta asiakkaat voivat seurata viininvalmistusta ja myymälästä voi ostaa kotiin ja tuliaisiksi tilaviinejä ja siidereitä, joita harvemmin pääsee siemailemaan. Myymälässä on viinien lisäksi myynnissä viinipohjaisia hyytelöitä ja tervapontikkasinappia. Ostoksien lisäksi on mahdollisuus myös maistella tilan viinejä.

Ostosmatka Ollinmäen Viinitilalle, Hop On Hop Off Anttola ja Ristiina reitit toteutetaan torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin 16.6.–27.8. välisenä aikana (juhannusviikolla ei ole toteutuksia) ja lauantaisin kesäkuun alussa ja koko syyskuun ajan.

Kallioniemen huvilan pihalla.

Hop On Hop Off Mikkeli – Astuvansalmen kalliomaalaukset

Muutaman vuoden tauon jälkeen matkailija pääsee jälleen laivalla Mikkelin satamasta suoraan Saimaan aalloille. Aino-laivalla toteutettava uusi reitti vie Mikkelin satamasta Kenkäveron, Kyyhkylän ja Heimarin kautta Astuvansalmen kalliomaalauksille ja Kallioniemen huvilalle saakka. Kallioniemestä palaamme Mikkeliin tilausajobussilla. Tämä laivareitti mahdollistaa myös päiväretken Kyyhkylään tai Heimariin: lähde aamulla Aino-laivalla Mikkelin satamasta valitsemaasi kohteeseen ja palaa illalla bussilla takaisin Mikkeliin. Voit myös ostaa pelkän laivakuljetuksen, vaihtoehtoja on monia, sinä päätät. Tämä reitti toteutetaan heinäkuussa keskiviikkoisin.

mosaiikkimyymälän pihalla.

Hop On Hop Off Mikkeli – Kaupunkikohteet

Tämä heinäkuussa tiistaisin bussilla toteutettava reitti mahdollistaa pääsyn seitsemään eri kohteeseen saman päivän aikana, tai vierailemaan kohteissa eri teemojen mukaan: yrtit ja ruoka, käsitöiden taikaa tai marjoja tuoreena ja viininä. Hop On Hop Off -idea toteutuu tällä reitillä hyvin, sillä bussi käy useamman kerran päivän aikana Mikkelin torilla. Voit siis jäädä välillä fiilistelemään torin tunnelmaa.

Tutustu retkiin ja varaa oma suosikkisi www.visitmikkeli.fi/saimaa-hoponhopoff