Suoraan sisältöön

D.O. Saimaa Saunamakkara

Suomen ensimmäiseen Saimaa Saunaday -tapatumaan 25.-27.2.2021 kehitetyn D.O. Saimaa Saunamakkaran reseptillä voi herkutella mehevästä saunaeväästä myös koti- ja mökkisaunan jälkeen.

D.O. Saimaa Saunamakkara

5 kg Naudan jauheliha Hyvätuuli Higland
3 kg 50% rasvainen Kaartilan Mallaspossun karkea jauheliha
1 kg Kaartilan Mallaspossun palvikylki (5 mm * 5 mm kuutiona)
1,5 dl Tuoretta hienonnettua rosmariinia
1,5 dl Kyör Napue Giniä
1,5 dl Perunajauhoa

Reduktio:
500 g Rapion ohra/kaura ryyni
1 kg Sipuli hienonnettua
100 g Valkosipuli hienonnettua
2,5 l Vahvaa lihalientä
1 plo (0,75 l) Kuivaa punaviiniä
2 dl Punaviinietikkaa
185 g Merisuolaa
20 g Jauhettua mustapippuria
1 dl Karkeaksi jauhettua katajanmarjaa

Massa menee kahteen liotettuun possun suoleen.

VALMISTUSOHJE:

Kuulota sipulit, mausteet ja ryynit possun palvikyljen kanssa.

Lisää etikka, haihduta lisää muut nesteet ja kypsennä n. 30 min tai kunnes ryynit pehmeitä.

Jäähdytä ja sekoita massa lihojen kanssa. Massa / pursotetut makkarat olisi hyvä vetäytyä yön yli ennen kypsennystä.

Makkarat savustetaan miedolla lämmöllä kunnes sisälämpötila +72 C°. Makkarat voidaan kypsentää myös nesteessä hauduttamalla.

Tarjoillaan suoraan grillistä tai kiukaalta!

D.O. Saimaa Saunamakkara nautitaan hyvässä seurassa hyvin viilennettyjen, raikkaiden juomien kera!

PS. Jos itse tehty makkara tuntuu hieman turhan työläälle, niin valmista saunamakkaraa kannattaa tiedustella Visit Mikkelin lähiruokaa tarjoavista ravintoloista!