Laiturilla Mökkikirje

Ruokatoimittaja grillaa mÄNTYHARJUN-MÖKILLÄÄN

Mökkikirje 3/2016 | Kirjoittaja: Leena Karo


Mäntyharjun-mökillään lomiaan viettävä ruokatoimittaja ja -valokuvaaja Mari Moilanen tuottaa työkseen herkullisia ruokakuvia ja maukkaita
reseptejä lehtiin ja ruokakirjoihin. Hän myös vastaa viikottain Iltalehden ruokatorstain sivuista. Hän on myös ruokablogisti, joka
Jotainmaukasta-blogissaan käsittelee kauden raaka-aineita ja antaa ohjeita kokkailuun sekä jakaa ravintolavinkkejä, kertoo matkakokemuksistaan ja kirjoittelee viineistä.

Mari asuu talvisin Espoossa, mutta käy mökillä kesät talvet, kaikkina mahdollisina viikonloppuina. Kesällä hän pyrkii asumaan mökillä parisen
kuukautta ja talvellakin joulun aikaan useamman viikon, mikäli vain työt sen sallivat. "Olen sydänjuuriani myöten mökki-ihminen ja rentoudun
parhaiten mökillä puuhastellen. Kesälomailun aloitan yleensä aurinkoisessa Espanjassa, Cadizissa tai Costa Bravalla ja sieltä siirryn sujuvasti
mökkilaiturille kirja kädessä pötköttelemään."

Mari on kirjoittanut kolme ruokakirjaa. Sitä parempi soppa ja Sitä parempi soppa II -kirjat ja kolmas kirja, ruokalahjoihin keskittyvä Syötäviä vietäviä lähti juuri painoon ja tulee kauppoihin elokuussa. 

Täysjyvää ja vihanneksia

"Soppa-kirjat keskittyivät kokkailuun suosikkiraaka-aineistani ja kattavat kaikki vuodenajat. Oma ruokafilosofiani pohjautuu whole food-resepteihin eli en käytä valkoista vehnäjauhoa tai sokeria, käytän täysjyväisiä raaka-aineita ja paljon vihanneksia sekä leivon kauniita,
rustiikkisia kakkuja ja leipiä. Kirjat on suunnattu kaikille, jotka haluavat tuoreita ideoita kokkailuun ja vinkkejä uusista, kiinnostavista raaka-aineista. Syksyllä ilmestyvässä kirjassa jaan vinkkejäni vedet kielelle herauttavista ruokalahjoista."

"Kesäisin on aikaa leipoa tuoretta leipää aamuisin. Perheeni rakastaa lämmintä pataleipää aamiaispöydässä. Myös marjaiset pannukakut vetävät suupielet hymyyn. Kesävieraille suunnittelen tarjottavat yhdessä hyvien viinien kanssa. Yleensä tarjolla on lihaa grillistä sekä monipuolisesti kasviksia. Jälkiruoka on myös tärkeä. Se voi olla joku hemaiseva kakku tai marjacrumble jäätelöllä. Heinäkuun suosikkiraaka-aineeni on luonnollisesti mansikka. Lykkään sitä jälkkäreihin, aamujugurttiin, smoothieihin, salaatteihin sekä margaritoihin…"

Grillattua kaalia ja salaattia

"Grillaan monipuolisesti kasviksia ja yleensä ruokapöydässämme on lisukkeina yksinomaan erilaisia grillattuja vihanneksia ja juureksia. Suomalaiset syövät paljon makkaraa ja grillattu kaali sopii mainiosti makkaran kera nautittavaksi. Se on äärimmäisen helppo valmistaa ja sellainen hieman tuoreempi, ajankohtainen lisuke. Grillatut rapsakat salaatit, kuten endiivit ja sydänsalaatit, maistuvat muun muassa lohen ja jättikatkarapujen kanssa."

Mitkä ovat omat menovinkkisi Mäntyharjun alueella? 

"Rakastan antiikkia ja vanhoja tavaroita, joten koluan aina Mäntyharjun Mäntykirppiksen sekä Veliantin antiikkiliikkeen Kuortissa. Myös Mikkelin kirpputoreilla käyn, Wilma ja Wihtori on suosikkini. Mäntyharjun torilla käyn useamman kerran viikossa ja Mikkelin ihanalla torilla kerran pari kesässä. Mikkeli-käynnillä on pakko hankkia Siiskosen leipomosta Suomen parhaita, ruiskuorisia ja kookkaita karjalanpiirakoita sekä suussa sulava mansikkapiirakka. Koko perheen suosikkipaikka on Tertin kartano, jonne myös Onni-koiramme on tervetullut. Siellä nautitaan herkullinen lounas kerran kesässä ja ihastellaan kaunista pihapiiriä.” 

Mäntyharjun metsät pullistelevat sieniä, marjoja ja villiyrttejä, joten viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä vinkkinä Mari kehottaa piipahtamaan metsässä keräilemässä ilmaista ja niin herkullista ruokaa. "Näin minäkin teen!"

Grillattua kaalia ja limettiä

4 hengelle

  • 1 pieni valkokaali
  • 25 g voita
  • sormisuolaa
  • 2-3 limettiä
  • mustapippuria

1. Leikkaa kaali 4-6 lohkoon. Sulata voi ja sivele lohkot voilla ja suolaa ne sormisuolalla.

2. Leikkaa kaksi limettiä keskeltä halki. Laita kaalin lohkot grilliin ja grillaa niihin hyvät raidat.. Grillaa limettejä leikkauspinta alaspäin. Grillatuista limeteistä sekä sitruunoista saat hyvin mehua ulos ja mehun maku pehmenee mukavasti.

3. Purista grillattujen kaalien päälle mehu grillatuista limeteistä. Koristele annos yhden limetin lohkoilla. Rouhi päälle mustapippuria ja vie tarjolle makkara-aterian kanssa. 

Vinkki: grillattavaksi sopivat myös halkaistut endiivit sekä pienet, rapeat salaatit. Päälle voi höylätä esimerkiksi parmesaanijuustoa tai rouhia hieman pähkinöitä rapeutta antamaan. Grillatut salaatit sopivat mitä mainioimmin kala- ja äyriäisruokien lisukkeeksi.