Laiturilla Mökkikirje

Lasse Lehtinen: ”Sienet ja kalat ovat täällä aivan ylivoimaisia!"

Mökkikirje 5/2016 | Kirjoittanut: Leena Karo, Seppo Toivonen


Kirjailija, historioitsija ja poliitikko Lasse Lehtinen kuuluu Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisäätiön kansallisruokaraatiin, jossa etsitään Suomen kansallisruokaa.  Äänestys alkoi kesäkuussa ja kansallisruokaa voi ehdottaa syyskuun loppuun saakka (kansallisruoka.fi) Tähän mennessä ehdotuksia on tullut jo 10 000. Tulos julkaistaan tammikuussa 2017. 

Lasse Lehtinen tunnetaan erinomaisena ruoanlaittajana, kalastajana, metsästäjänä ja ruokakirjoittajana. Hänellä on kesäpaikka Ylä-Savon Varpaisjärvellä, Lago di Varpassa, jossa monet ystävät ovat vuosien aikana päässeet nauttimaan Lassen keittiön antimia. 

Parasta ruokaa Mikkelin seudulla Lasse kertoo saaneensa Kekkolan kartanossa. 

Minkälainen on oma ruokafilosofiasi?

"Tuoreet raaka-aineet ja selkeät maut ovat kunniassa. Sesongit ovat sen takia tärkeitä. Ravintolaruokailussa kannatan nk. kulinaarista disipliiniä, annoksen tulee lautasella vastata ruokalistalla luvattua. Muuten pitää laittaa merkintä “talon tapaan”."

Oletko huomannut eroa pohjoissavolaisen ja eteläsavolaisen ruokakulttuurin välillä? 

"Etelämmässä Karjalan vaikutus on ehkä hieman suurempi, eipä juuri muuta eroa."

Mitä ruokaa itse mieluiten teet?

"Kalaa, riistaa ja sisäelimiä. Myös veriletut, maksalaatikko ja hernekeitto ovat lyömättömiä ruokanautintoja itse tehtyinä."

Mitkä herkut ovat täällä Savossa mielestäsi ylivoimaisia?

"Herkkutatit ja sisäveden kalat, muikusta haukeen. Mansikat ovat maussa ja laadussa parantuneet vuosi vuodelta."

Mikä on takuuvarma vierasruokasi Savon-kesäpaikassasi näin loppukesällä? 

"Mansikkagazpacho ja haukikenellit."

Mitä tuotteita viet kesäpaikkaseudultasi mukanasi Helsinkiin?

"Tatteja ainakin."

Onko joitakin raaka-aineita, joita voisimme täällä käyttää paremmin ja enemmän?

"Sisävesien kalat, särjet ja kiisket mukaan lukien. Vaivannäköä se tietenkin vaatii."

Missä olet syönyt hyvin Mikkelin seudulla? 

"Kekkolan kartanossa olen parhaiten syönyt. Siellä Suomi ja muu maailma yhtyvät ruokapöydän taiteeksi, samalla tavoin kuin musiikki Savonlinnan näyttämöllä."